Handsome Poets is hoofdact op Alphen d’Huez 2014

handsome-poetsOp het festival Alphen d’Huez in Alphen aan den Rijn is Handsome Poets de hoofdact; opgewekte pop met dansbare groove

Biografie

Handsome Poets speelde zichzelf begin 2010 voor het eerst in de kijker met de single ‘Blinded’. Waarna 3FM de band rond frontman Tim van Esch direct bombardeerde tot Serious Talent. Single nummer twee Dance (The War is Over) schopte het tot Megahit, werd door menig muzieksamensteller onder promo’s voor tv-programma’s gezet en bracht de band in De Wereld Draait Door.

Geen festival zonder Handsome Poets

Hierdoor was Handsome Poets, op het moment dat het titelloze debuut single nummer twee verscheen, al een gevestigde naam. Een naam die door hun frisse, opgewekte pop met dansbare groove en aanstekelijke eightiesgeluid bij menig festivalprogrammeur hoog op het verlanglijstje stond. Een uitgebreide tournee bracht Handsome Poets van Lowlands tot Solar en van Concert At Sea tot Appelpop en bracht hen in mei 2012 zelfs op het prestigieuze HIFA festival in Zimbabwe.

Olympische London Late Night

Onderwijl vond de band haar vaste vorm met frontman Tim van Esch, toetsenist Nils Davidse, drummer Daniël Smit en als laatste toevoeging gitarist Eelke Mastebroek. Als viertal werd tussen de vele optredens door gewerkt aan het materiaal dat op het album Sky On Fire zou komen te staan. De titeltrack verscheen als eerste single, werd door vrijwel alle populaire radiostations opgepikt en zorgde voor de doorbraak naar het grote publiek. Doordat het Olympische NOS-talkshow London Late Night het aanstekelijke nummer als tune gebruikte, hoorden de zo’n drie miljoen kijkers het nummer dagelijks voorbij komen. Het leverde een eerste plek in de Mega Top 50 en in de iTunes Chart op. Het idee van ‘Sky On Fire’ ontstond op een snelweg in Duitsland. Het gaat over een verandering, een nieuw begin. Sky On Fire wordt gebruikt als tune voor het Olympische NOS-talkshow London Late Night.

Het samen-gevoel onderweg

“Terwijl je onderweg bent naar een nieuw doel in je leven, zie je een prachtige lucht”, aldus Tim van Esch. “Dan besef je hoe goed het voelt om samen onderweg te zijn. Dit is de sfeer van ons tweede album.”

Sky on Fire verschijnt 1 december 2012 en luidt een drukke periode voor de band in. New Life wordt de nieuwe single van het album. Na de release staat een uitgebreide tournee langs de Nederlandse clubs gepland, uitmondend in een optreden op Eurosonic/Noorderslag. De titeltrack van het album behoort samen met Sing For You en albumafsluiter Alright tot de nummers die in eerder stadium zijn opgenomen. De rest van het album is in redelijk snel tempo tot stand gekomen. “Voorheen werkten we altijd zo dat we een nummer schreven en het vervolgens opnamen”, aldus Tim van Esch. “Het vele optreden had ons enorm veel positieve energie gegeven. Sinds de komst van Eelke heeft de gitaar ook een meer prominente rol in ons geluid gekregen. We besloten dat energieke gevoel en dat bandgeluid te willen vangen op het nieuwe album. We hebben een maand voor schrijfsessies uitgetrokken en vervolgens een maand voor opnames in Bullet Sound.”

Sky On Fire

Het heeft een verzameling tracks opgeleverd die een hechte band laten horen met een originele kijk op de wereld. Opener Jupiter blikt terug op de tijd van Dance (The War Is Over) en is geinspireerd door Lars Von Triers film Melancholia. Vanuit dat punt ontstaat een reis naar New Life. Stranger is een autobiografie over het tourleven, The Fabulous Life is en sprookje over de buurman die altijd geluk heeft tot het moment dat hij een miljoen wint en overlijd en zo heeft elke track zijn eigen verhaal. Het zomerse Scheveningen is rechtstreeks op de schrijfsessies voor van Sky On Fire gebaseerd. “Voor het schrijven van het tweede album verhuisde ik voor een aantal weken naar Scheveningen om daar met producer Erik Schurman te werken. Op een zolderkamertje met uitzicht op de zee ontstonden de meeste nummers. Het idee was dat de tracks volledig moesten kloppen als je ze uitkleedt tot alleen gitaar en zang. Met die halffabricaten zijn we vervolgens de studio ingegaan en hebben we de nummers als band ingevuld. Hierdoor hebben we daadwerkelijk het moment kunnen vangen, de sfeer die we voelen als we samen spelen. Sky On Fire is een positieve ‘feel good’ knalplaat geworden.”

Lees veel meer op de website van Handsome Poets

 Nieuwsgierig geworden? Bekijk de video’s: